KAKO KOD KUĆE PRIPREMITI GAMBORE SA FETA SIROM

KAKO KOD KUĆE PRIPREMITI GAMBORE SA FETA SIROM

Ništa vas neće tako asocirati na potpuni odmor u jednoj od sunčanih grčkih taverni, kao što to čine gambori sa feta sirom.

U ovoj zemlji gambori se često poslužuju kao predjelo, ali ga u svom domu možete pripremiti i kao lagani obrok u vreme ručka ili večere.

Za njegovu pripremu neće vam biti potrebne posebne veštine, jer recept dosta podseća na naš sataraš. Kao i kod svih grčkih jela, ne postoji količina maslinovog ulja koja se smatra suvišnom. Dakle, slobodno budite „lake ruke“ i dodajte ga bez bojazni.
Takođe, u ovom receptu preovlađuju sastojci koje nije previše komplikovano nabaviti. U toku sezone sveže sastojke moguće je pronaći na svakoj iole opremljenoj pijaci. A i za pripremu vam nije potrebno previše vremena, te svoj ukusni obrok možete imati na stolu za gotovo sat vremena.

gambori, grčka kuhinja, specijaliteti, feta sir
Brzo su na vašem stolu

Pre pripreme sastojaka potrebno je da uključite rernu na 200 stepeni i to na opciju duvanja.

Sastojci i postupak spremanja:

Iseckajte na tanke listove jednu zelenu papriku i tri čena belog luka, dok ćete jedan crni luk iseckati na sitne kockice. U drugu činiju izrendajte dva paradajza očišćena od kore, te im dodajte kašiku šećera, promešajte i ostavite da odstoji.

Ukoliko gambore kupujete neočišćene, neophodno je to sami uradite pre njihovog pečenja!

Nakon toga, uvaljajte ih u mešavinu soli, bibera i maslinovog ulja i ostavite ih da u pacu odstoje. Za ovaj recept biće vam potrebno pola kilograma svežih gambora. Dok čekate, na ringlu stavite tiganj sa maslinovim uljem i ostavite da se ugreje. U vrelo ulje stavite gambore i pecite ih jedan minut, sve dok ne dobiju zlatnu boju. Nakon toga, izvadite ih iz ulja na tanjir sa ubrusom, kako bi se upio višak masnoće.

• Luk se prži prvi i to u istom tiganju u koji ste samo dodali još malo maslinovog ulja. Kada luk porumeni dodaju se iseckana paprika i beli luk i prže sve dok paprika ne omekša. Onda se dodaju začini so i biber, kao i dve kašičice sudžuk paprike. Sve se dobro izmeša, pa doda kašika pelata i čašica uza ili rakije. Pržite dok uzo potpuno ne ispari, pa dodajte prethodno pripremljen pire od paradajza i kuvajte oko dva minuta.

• Ovako pripremljeni sos se presipa u vatrostalnu posudu, a na njega se mrvi 100 grama fete, pa ređaju prženi gambori. Još 100 grama fete se mrvi i posipa preko gambora u vatrostalnoj. Na kraju, jelo je potrebno posuti sa svežim origanom i bosiljkom, te preliti sa još malo maslinovog ulja.
Vatrostalna posuda se stavlja u prethodno zagrejanu rernu i ostavlja da se peče 20 minuta. Po isteku tog vremena vaš Garides saganaki je gotov.

Ovakav obrok najbolje ide uz neko dobro belo vino, ali i čašicu grčkog uza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.