
KAKO KOD KUĆE PRIPREMITI GAMBORE SA FETA SIROM
Ništa vas neće tako asocirati na potpuni odmor u jednoj od sunčanih grčkih taverni, kao što to čine gambori sa feta sirom.
U ovoj zemlji gambori se često poslužuju kao predjelo, ali ga u svom domu možete pripremiti i kao lagani obrok u vreme ručka ili večere.
Za njegovu pripremu neće vam biti potrebne posebne veštine, jer recept dosta podseća na naš sataraš. Kao i kod svih grčkih jela, ne postoji količina maslinovog ulja koja se smatra suvišnom. Dakle, slobodno budite „lake ruke“ i dodajte ga bez bojazni.
Takođe, u ovom receptu preovlađuju sastojci koje nije previše komplikovano nabaviti. U toku sezone sveže sastojke moguće je pronaći na svakoj iole opremljenoj pijaci. A i za pripremu vam nije potrebno previše vremena, te svoj ukusni obrok možete imati na stolu za gotovo sat vremena.

Pre pripreme sastojaka potrebno je da uključite rernu na 200 stepeni i to na opciju duvanja.
Sastojci i postupak spremanja:
Iseckajte na tanke listove jednu zelenu papriku i tri čena belog luka, dok ćete jedan crni luk iseckati na sitne kockice. U drugu činiju izrendajte dva paradajza očišćena od kore, te im dodajte kašiku šećera, promešajte i ostavite da odstoji.
Ukoliko gambore kupujete neočišćene, neophodno je to sami uradite pre njihovog pečenja!
Nakon toga, uvaljajte ih u mešavinu soli, bibera i maslinovog ulja i ostavite ih da u pacu odstoje. Za ovaj recept biće vam potrebno pola kilograma svežih gambora. Dok čekate, na ringlu stavite tiganj sa maslinovim uljem i ostavite da se ugreje. U vrelo ulje stavite gambore i pecite ih jedan minut, sve dok ne dobiju zlatnu boju. Nakon toga, izvadite ih iz ulja na tanjir sa ubrusom, kako bi se upio višak masnoće.
• Luk se prži prvi i to u istom tiganju u koji ste samo dodali još malo maslinovog ulja. Kada luk porumeni dodaju se iseckana paprika i beli luk i prže sve dok paprika ne omekša. Onda se dodaju začini so i biber, kao i dve kašičice sudžuk paprike. Sve se dobro izmeša, pa doda kašika pelata i čašica uza ili rakije. Pržite dok uzo potpuno ne ispari, pa dodajte prethodno pripremljen pire od paradajza i kuvajte oko dva minuta.
• Ovako pripremljeni sos se presipa u vatrostalnu posudu, a na njega se mrvi 100 grama fete, pa ređaju prženi gambori. Još 100 grama fete se mrvi i posipa preko gambora u vatrostalnoj. Na kraju, jelo je potrebno posuti sa svežim origanom i bosiljkom, te preliti sa još malo maslinovog ulja.
Vatrostalna posuda se stavlja u prethodno zagrejanu rernu i ostavlja da se peče 20 minuta. Po isteku tog vremena vaš Garides saganaki je gotov.
Ovakav obrok najbolje ide uz neko dobro belo vino, ali i čašicu grčkog uza.