Grad umetnosti i arhitekture – Grac

Grad umetnosti i arhitekture – Grac

Grac je drugi po veličini grad u Austriji, a smešten je na obali reke Mure u pokrajini Štajerskoj.

Jedno je od veoma interesantnih mesta koje odlikuje bogato kulturno nasleđe i neobična arhitektura. Iako predstavlja kombinaciju različitih stilova, od gotskog do savremenog, oni su savršeno uklopljeni. Od 1999. godine Grac je na Uneskovoj listi svetske baštine.

Kako se nalazi na raskršću između centralne Evrope, Italije i balkanskih država, svaki od ovih regiona imao je uticaja na ono što je ovaj grad danas.

grac. austrija, spomenik, arhitektura
Sat-kula

Prostire se u dolini brda Šlosberg, na kom se nalazi i tvrđava Štalsbastaj. Itaijanski arhitekta Domenik del’Alja kreirao je ovu tvrđavu, koju niko nije uspeo da osvoji, čak ni slavni Napoleon. On je čak naredio da se uništi kula sa satom i zvonikom nakon pobede nad habzburškom dinastijom, ali su Francuzi odlučili da to ne učine kad su im stanovnici Graca isplatili ogromnu sumu novca.

Samo ime grada nastalo je od reči “gradec”, što u prevodu znači ‘mali dvorac na vrhu brda’. Oko 800. godine Južni Sloveni naselili su ovu regiju i oformili naselje koje su nazvali Gradac. Nemci su u 12. veku ovde osnovali Štajersku, koja je predstavljala pograničnu oblast i delila Nemce od Slovena. Još tada je ime grada promenjeno u isto koje nosi do današnjeg dana.

Grac nekad –

Habzburg je vladao ovim gradom još od 14. veka. Međutim, uticaj italijanske renesanse krenuo je u 16. veku, što je ostavilo traga i na sadašnju arhitekturu. Potpuni procvat grad je doživeo u 16. veku što je rezultiralo i osnivanjem Univerziteta u Gracu. Interesantna je i činjenica da je u ovom gradu živeo i radio čuveni astronom Johan Kepler.
Povremeni upadi Turaka 1529. i 1532. godine nisu uspeli da uspore rast i razvoj Graca. Danas se po gradu mogu videti brojne barokne građevine, koje su nastale još u doba kada je ovaj stil dominirao gradom. Iako je Grac dosta oštećen tokom Prvog i Drugog Svetskog rata, sama srž grada bila je pošteđena od razora, te je sačuvala svoj autentični izgled do današnjih dana.

Ogroman broj ljudi iz nekadašnje Jugoslavije odlučio se da ode put Graca. Neki od njih su ostajali u njemu, dok je drugima on bio prelazna tačka na putu za Nemačku.

Grac danas –

važi za svojevrsni centar umetnosti i prosperiteta, te sa 4 Univerziteta i dve više škole privlači popriličan broj studenata. U samom gradu živi preko 73.726 stranaca, a procenjuje se da čak 20.837 njih dolazi iz bivše Jugoslavije. Oni se trude da održe duh zajedništva, te konstantno organizuju zajednička druženja, kao i različite akcije usmerene na poboljšanje položaja migranata u ovoj zemlji.

austrija, grac, grad, odmor, arhitektura
Zamak Egenberg

Ono što ovaj grad čini toliko jedinstvenim i atraktivnim su njegova arhitektura, kao i mnoštvo različitih muzeja. Posebno se izdvajaju renesansna građevina Landhaus, dvorski kompleks Burg izgrađen u gotskom stilu i barokna palata Egenberg. Pored njih, tu su i moderne građevine, poput Muzeja savremene umetnosti. U Gracu vas očekuje i nebrojeno muzeja posvećenih folkloru, savremenoj fotografiji, kriminalistici, katoličkoj crkvi ili nemačkoj književnosti. Najveću pažnju, ipak, privlači Muzej oružja, koji poseduje zbirku sa preko 30.000 eksponata iz 16. veka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *