Specijaliteti sa Kefalonije

Specijaliteti sa Kefalonije

Može se reći da, pored turizma, poljoprivreda zauzima jako važno mesto u životu i funkcionisanju ostrva Kefalonija. Plodno tle, omogućilo je izvrsne masline, vino i sir.

Dakle, može se reći, isto kao i na drugim ostrvima Jonskog mora, i drugim delovima Grčke, ali postoji mala razlika i reč “lokalno” ne postoji badava.

Kefalonija ima mnogobrojne specijalitete:

-supa sa krompirom i jajima, 
-riganda odnosno hleb sa maslinovim uljem i origanom, 
-kajgana sa paradajzom tzv. strapacada, 
-zečiji paprikaš, 
-aliasa (divan specijalitet koji se sastoji od krompir pirea sa belim lukom i hobotnicom), 
-pita sa mesom i 
-supa od pasulja i maslinovim uljem.
kefalonija, sir, proizvod, produkt,
Feta, uvek na trpezi

Sir je nezaobilazna stvar na trpezi, koju retko ko ne voli. Mnogo vrsta, svi sočni. Najpopularniji je feta, koji se spravlja od mešavine ovčijeg i kozijeg mleka. To je sir sa tradicijom, još iz doba Homera. Veoma dobri i popularni proizvođači sa Kefalonije, proširili su umetnost -proizvodnje ovog sira širom Grčke.

Feta je sir veoma beo i zreo, koji se čuva u salamuri dva meseca. Pravi se uglavnom u obliku vekne. Ovaj sir je čvrst ali mrvljiv. Danas se uglavnom pravi od pasterizovnog mleka. Feta je bitan deo grčke ishrane i često se povezuje sa grčkom tradicijom. Sir se dalje šalje u kacama, konzervama ili plastičnoj ambalaži. Služi se kao stoni sir, u famoznoj grčkoj salati, sa pecivima. Najinteresantniji je saganaki, prženi sir.
Fetu pojedini ne konzumiraju zbog visokog sadržaja soli, koja služi kao konzervans, ali ne sme da ubije ukus sira. Ukoliko želite da smanjite slanoću fete, stavite je u mleko ili hladnu vodu, nekoliko minuta.

Ostrvo Kefalonija je prebogato raznim vrstama slatkiša:

-pita od badema tzv. amigdalopita, 
-nugat, 
-barbara (karamelisani bademi), 
-pasteli (karamelisani susam), 
-pečena dunja, 
-prženi bademi, 
-keks sa anisom, 
-galaktobureko (kremasto pecivo).
vino, belo, suvo, grcka, casa, flasa
Najpoznatiji proizvod Kefalonije, Robola

Što se vina tiče, Robola vino je najpoznatiji proizvod sa ostrva. Ima više kvalitetnih vina: Robola (suvo belo), Muskat (slatko), Mavrodafni (slatko tamnocrveno, gusto). Ovdašnja vina se prave od mnogih vrsta grožđa. Za vino Robola, koristi se grožđe koje se gaji samo u u određenim područjima. Tu su i: Metaksas, Gentilini, Soroke, Divino, Vitoratos i Sklavos.

Robola svoju sofisticiranost može zahvaliti konstantnom poboljšanju kroz vekove. Interesantno je pomenuti da je ovo vino je zaštićeno posebnim zakonom, i karakterišu ga izuzetno poreklo i kvalitet. Grožđe od koga se pravi, gaji se ograničenoj zoni sa idealnim zemljištem i najboljom klimom. Prošle decenije, osnovana je zadruga uzgajivača Robole i to je prouzrokovalo povećanje obradivog područja. Vino Robola iziskuje veliku pažnju, specifikaciju i posebne uslove prilikom proizvodnje. Proizvodi se u ograničenim količinama, tačnije 10.000 boca godišnje.

Med na Kefaloniji je itekako značajan. Ovde postoje dve vrste. Prvi je od soka sa drveća: med od jele na primer. Drugi je od cvetnog nektara. Tu je značajan med od majčine dušice, koji je ukusan, i aromatičan i svetlo je zlatne boje.

Jeste li ogladneli? Trk na Kefaloniju 🙂

pcelica, kefalonija, med
Probajte med na ovom ostrvu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *