Ukusni domaći proizvodi Lefkade

Ukusni domaći proizvodi Lefkade

Iako je po površini mala, Lefkada se ponosi neverovatnim ukusnim domaćim proizvodima koji rastu na tlu ostrva. U Lefkasu, glavnom gradu, živi oko 8 hiljada Grka – dok se leti taj broj značajno poveća, zbog velikog broja turista koji dolaze da uživaju u čarima ostrva.

maslinovo ulje, lefkada, grcka, ostrvo, letovanje,
U sve se meša..

Šezdesetih godina ostrvo je bilo delimično povezano sa kopnom, tako da je samostalnost i zavisnot od kopna bila svedena na minimum. Prateći ovaj princip, glavni grad je imao svoju, a lokalna rasejana sela, drugačiju tradiciju kulinarstva. Građanstvo se uglavnom bavilo ribolovom, dok su seljaci obrađivali svoju zemlju.

Na Lefkadi možete probati razne morske plodove, specijalitete od mesa, kao i ukusne slatkiše. Jedan od glavnih poljoprivrednih proizvoda na ostrvu su masline i maslinovo ulje koje je devičansko i predstavlja 50% poljoprivrednog bogatstva ostrva. Na Lefkadi se proizvode fenomenalna vina, od kojih je najbolje Vertzami. Ne treba zanemariti ni proizvodnju citrusa i fenomenalan med od majčine dušice. Meštani takođe proizvode likere od mente – Rosoli, liker od ruže kao i gorko piće od badema Sumada. Kuhinja Lefkade ima i čuveno sočivo koje lokalno stanovništvo priprema sa lukom, ruzmarinom i predstavlja jedno od tradicionalnih jela ostrva.

lefkada, grcka, ostrvo, letovanje, more, odmor
Ručak na plaži…

Mnoga Jonska ostrva pa i Lefkada su bila pod uticajem Mletaka dugi niz godina, što je dovelo do mešavina mediteranske i venecijanske kuhinje. U kuhinji dominiraju jela od piletine i jagnjetine, morskih plodova i ribe, ali i mnoštva drugih specijaliteta. Obavezno probajte začinjene kobasice, kao i ribu kuvanu sa belim lukom i ruzmarinom. Ljubitelji ribe će biti oduševljeni ribljim specijalitetima. Riba je jako popularna među lokalnim stanovništvom i vrhunskog je kvaliteta.
Ako se kojim slučajem zasitite od mesa i ribe, možete probati razne pite: pirinčanu pitu ili ladopitu sa maslinovim uljem.

Na Lefkadi ćete pronaći i više od delikatesa, uključujući lefkadijsku salamu sa belim lukom i biberom, poznatim tvrdim sirom i naravno čuvenim Feta sirom. Sirevi se mogu jako lepo kombinovati u ukusnim salatama.

baklava, poslastica, slatkis, lefkada, grcka, letovanje, kuhinja
Zasladite se baklavom

Što se sladokusaca tiče, sigurno je da ni oni neće ostati zapostavljeni. Kuhinja na Lefkadi brine i o sladokuscima. Neki od slatkih specijaliteta su , “petimezi” i “soutzouki” (orasi pokriveni kremom), kao i “sikomaghida” (suve smokve sa bademima i začinima) . U centru ćete naći i poznate slatkiše kao što su “baklava”, “kadaif” i “kok”. Originalni grčki pronalasci “pasteli” i “mandolato” se mogu naći u svim ugostiteljskim objektima i supermarketima.

Kada je u pitanju grickanje, uvek se možete počastiti kuvanim rakovima punjenim jajima ili pečenim kukuruzom sa malo soli.

Bez obzira kakvi su vam ukusi, bez obzira da li volite ribu ili ne, Lefkada ima beskrajne opcije i mogućnosti koje će zadovoljavaju i najzahtevnije ljubitelje hrane.

Uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *