Na Lefkadi posetite i…

Na Lefkadi posetite i…

Lefkada je ostrvo koje ima prelepe plaže ali pruža i bezbroj mogućnosti za razgledanje, šetnje i uživanje.

Ostrvo je karatkteristično po mnogim istorijskim spomenicima, starim Pravoslavnim crkvama ali i muzejima i zanimljivim selima. 500 metara od sela Sveti Tomas, nalazi se grad Lefkada i pruža jedinstveno i neverovatno iskustvo ukoliko ga posetite.

lefkada, taverna, ostrvo, grcka, letovanje
Taverna na Lefkadi

Grad je mostom povezan sa kopnom i lako je dostupan automobilom. Zadržao je tradicionalni Grčki karakter, ima uske uličice koje povezuju čitav grad. Izgrađen je oko luke i karakterističan je po tome što pruža neverovatan pogled na okolinu.
Kuće su izgrađene veoma blizu jedna drugoj. U starim zgradama je smešteno mnoštvo restorana i barova. Sve to čini, da grad liči na prelepi lavirint kome se ne nazire kraj.
Obavezno treba posetiti Mela ulicu sa svojim brojnim arkadama, ali takođe i posetiti razne muzeje koji se nalaze nadomak grada. Arheološki muzej je vredan pažnje. Muzej je smešten u tradicionalnoj neoklasičnoj zgradi. U muzeju se mogu videti otkrića iskopavanja iz drevne Lefkade. Stari predmeti za domaćinstvo su takođe prikazani u muzeju.

Ono što obavezno treba posetiti jeste tvrđava Agia Mavra. Ova veličanstvena tvrđava se nalazi u blizini ulaza na ostrvo i lako je dostupna iz grada. Tvrđava je jako dobro očuvana i domaćin je mnogim kulturnim događajima kojima posetioci mogu prisustvovati tokom leta. Lefkada ima vrlo zanimlijvu arhitekturu koja je jako privlačna za turiste.

lefkada, ostrvo, grcka, letovanje, odmor, more,
Pogled sa terase, Lefkada

Muzej Fonografa u centru grada je jos jedna značajna destinacija vredna pažnje. Nalazi se u blizini starog grada, na glavnom trgu. Ovde se mogu videti stari fonografi, gramofoni i više vrsta starih radio aparata, kao i stari ukrasni predmeti poput kovanica i komada nakita, koji je posebno zanimljiv za pripadnice ženskog pola.
Manastir Panagije Faneromeni je najvažniji manastir na ostrvu. Posvećen je zaštitniku ostrva po kome i nosi naziv. Manastir je izgrađen 1634. godine. Ovde se mogu videti predivne stare ikone, a možete se kratko odmoriti i uživati u predivnom pogledu na glavni grad Lefkade, Lefkas.
Lefkada je ostrvo koje pruža pregršt mogućnosti za uživanje, potrebno je samo da se opustite!

via GIPHY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *