Šumovita lepotica Jonskog mora

Šumovita lepotica Jonskog mora

Ostrvo Lefkada je bogato podzemnim vodama i prilično je šumovito.

To je jedan od razloga što njena egzotična priroda privlači hiljade posetilaca svake godine.  Lefkada je takođe okružena planinama, kaskadama i brojnim impresivnim vodopadima.

ostrvo lefkada, grcka, plaza, letovanje
Plaža na Lefkadi

Kada stignete na ostrvo Lefkada, krenite u obilazak. Jedna od top destinacija je poseta vodopadu Dimosari, koji se nalazi u brdu, 3 km od Nidrija. Ovde možete uživati u egzotičnom pejzažu i prirodi. Dimosari je jedan od brojnih vodopada koji se kaskadno spuštaju s planine pa sve do mora. Posetioci imaju jedinstvenu priliku da šetaju duž stena, kristalno čiste vode i istovremeno uživaju u divnoj flori. Ime vodopada potiče od reči “Dimos” koje je nekada bilo drevno mesto u kome su pronađene brojne vodenice. Tokom vrelih letnjih meseci, posetioci će se ovde prijatno rashladiti i uživati u neverovatnom prizoru. Ukoliko Vam se ukaže prilika da posetite vodopad Dimosarija, obavezno ga spojite sa posetom sela u kojem možete ručati ili se odmoriti u nekom od mnogobrojnih hotela, taverni i restorana i koje će Vam ispuniti i najmanju želju.

Nakon dana provedenog na vodopadu Dimosari, sledeće mesto koje biste trebali obići je ostrvce Meganisi, nalazi se na drugoj strani luke Nirdi. Do ostrvca se može stići brodom iz Nidrija, koji je udaljen oko 6 kilometara. Ovde je odmor zagarantovan, nema gužve ni mnogo turista pa predstavlja idealno mesto za miran i relaksirajući odmor. Meganisi obiluje prelepim plažama i uskim lokalnim puteljcima. Ostrvo je malo tako da nema autobuskog prevoza, zato ga možete obići pešice ili iznajmiti vozilo.

meganisi, lefkada, grcka, ostrvo, letovanje
Ostrvo Meganisi

Lefkada je bogata zelenilom pre svega borovim šumama i mnogobrojnim maslinjacima. Tu je i poznata pećina Papanikolis na jugozapadnoj strani ostrva, dubina pećine iznosi 30 metara. Pećina je od velike važnosti, jer se smatra da se podmornica “Papanikolis” skrivala ovde tokom Drugog svetskog rata.
Dok ste u glavnom gradu Lefkade, Lefkasu, obavezno posetite poznatu lagunu Limnothalassa. Ova laguna je važna za biološku raznolikost i ravnotežu područja i predstavlja dom mnogih vrsta riba i ptica.
I na kraju ako imate vremena na ostrvu, svakako posetite samostan Krista Pantokrora. Samostan se nalazi u samom središtu glavnog grada. Izgrađen je 1864. godine. Samostan sadrži impresivne freske i retke slike. Pripadao je poznatom grčkom pesniku Aristotelis Valaoritis čiji je grob nalazi ovde i dan danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *