Letovališta Italije

Letovališta Italije

Italija je zemlja koja sve ima – more, planine, jezera, šoping centre… U koje god godišnje doba da krenete put Italije, nećete pogrešiti.

U tekstu ćemo pokušati da obuhvatimo i predstavimo nekoliko najlepših letovališta u Italiji. Oblik čizme ovoj državi omogućava izlaz na more sa istočne i zapadne strane. Italija ima izlaz na čak pet mora. Geografska pozicija odlična za mnoštvo letovališta duž italijanske obale.

Krenimo od severa države, takozvanog vrha čizme. Pored morskih, jezerska letovališta su sve više zastupljena među turistima. Velika jezera na severu Italije – Garda i Komo, sama su poput malog mora i privlače mnoštvo turista, pogotovo iz zemalja koja okružuju Italiju.

Riva del Garda

Samo je jedno od letovališta na ovom jezeru koje je popularno među Austrijancima, Nemcima i Slovencima. U blizini ovog mesta nalazi se popularni Gardaland, zabavno-vodeni lunapark. Idealna destinacija za sve koji imaju decu željnu akcije i aktivnog odmora.

italija, letovalište, more, odmor, letovanje
Riva del Garda

Lido di Jesolo

Nosi titulu najboljeg italijanskog letovališta za porodice. Blagi nagib, topla i čista voda, dugački peščani štrand i mnoštvo atrakcija za decu potpomoglo je ovom mestu da dobije svoju titulu. Ovo mesto nije tipični italijanski grad, već je nastalo baš kako bi ispunilo potrebu za jednim porodičnim letovalištem. Lido di Jesolo ima mnoštvo restorana, fast fud štandova, suvenirnica i ostalih sitnica koje mame turiste posle sunčanja na plaži.

italija, letovališta,
Lido di Jesolo

Rimini

Italijanska Ibica. Mesto poznato po živom noćnom provodu a preko dana idealno mesto za odmor sa porodicom. Ukoliko volite mesta koja vrve životom, u kojima ste na korak od prodavnica, restorana i plaže, onda je Rimini pravo mesto za vas. Rimini ima 15 kilometara plaže, leži na Jadranskom moru a ima i banju, za sve one koji ne vole pesak među stvarima. Ovo pravo turističko mesto stanica je vozova, što je idealno za jednodnevne izlete do San Marina ili Venecije.

italija, letovališta, letovanje, odmor
Rimini

Kaligari / Sicilija

Najbolje ostrvo za odmor u Italiji je Sicilija. Ovo mesto je baš onako kakvog ga prikazuju u filmovima i serijama. Odlično za odmor, avanturu, istraživanje. Ostrvo izlazi na dva mora, oba imaju divne plaže, za svaki ukus po nešto. Tirkiznog mora i peščanih plaža ima dovoljno za sve. Sardinija je za one što žele nešto više od odmora. Malo kulture, istorije ili malo vodenog sporta, malo vožnja u kabrioletu pored italijanskih obala.

italija. letovališta, odmor, letovanje, čizma
Sicilija

San Trope

Mesto na špicu “čizme”. Ko nije čuo za ovo mesto iz filmova i pesama… Svetski poznato letovalište, poznato po žurkama i noćnom provodu ali i po prelepom pogledu i pejzažu. Divna je i šetnja po starom gradu kao i šetnja duž najlepšeg štranda i pogleda na poluostrvo na čijem se brdu nalazi crkvica Santa Maria de la Izola.

italija, letovališta, odmor, čizma
San Trope

Palermo

Najveći grad na Siciliji. Siciliju pamtimo po mafijaškim filomovima, ali to nije sve po čemu bio ovo mesto pamtiti trebalo. Osim što je poznat kao turističko mesto, Palermo je odlična destinacija za sve one koji žele iz bliza videti delo istorije i vremena. Ostaci građevina, uticaji raznih kultura i naroda koji su nastanjivali ostrvo Siciliju, nešto su što svi turisti rado obilaze. Na Siciliji obavezno probajte domaća vina, to je nezaobilazno. Pored toga, dignite se sa divnih peščanih plaža i odličnim gradskim prevozom napravite izlet u mala sela, doživite italijansku gostoprimljivost iz prve ruke.

italija, letovalište, odmor, more, letovanje
Palermo

Italijanske obale i plaže poznate su po plavim zastavama, odlikama za čiste, uredne plaže. Odličan izgled ove države koju okružuje pet mora, ostavlja vam mnogo izbora gde biste mogli letovati. Da preinačimo onu staru:

“Svi putevi vode u Rim” u “sva letovanja vode u Italiju”,

jer biste zaista do kraja života mogli letovati u Italiji a da ne boravite dva puta na istom mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *