Sir Alec Issigonis i njegov Mini Cooper

Sir Alec Issigonis i njegov Mini Cooper

26. avgusta 1959. godine grčki genijalni dizajner automobila i motornih vozila Alec Issigonis plasirao je Mini Cooper na tržište.

automobil, britanija, grcki dizajner
Mini Cooper

Issigonis je rođen u Smirni novembra 1906. godine. Od oca Konstantinosa čije je mesto rođenja ostrvo Paros, i majke Hilde koja je bila Nemica smirnskog porekla.
Godine 1922. otac mu je preminuo, a 1923. se sa majkom preselio u London i počeo da izučava mehaniku. Issigonis je bio veoma loš u matematici, ali mu je dizajn išao od ruke. Često se citira njegova rečenica:

“Matematika je neprijatelj svakoga ko ima kreativan um”.

Završio je studije na Londonskom univerzitetu. Potom je počeo da radi za britanske kompanije motornih vozila “Humber and Morris Motor Company”. Nakon Drugog svetskog rata, 1948. godine dizajnirao je “Moskito”– malo i niskobudžetno vozilo.

mini cooper, britanija, automobil
Na ulicama Londona

Godine 1955. međunarodna kriza dovela je do nestašice goriva i njegove racionalizacije širom Evrope.  To je podstaklo potrebu za još jednim malim automobilom koji bi bio jeftin i imao efikasniju potrošnju goriva. Tada je Issigonis zaista prionuo na posao i kreirao sada već poznati “Mini Cooper”.
Mali pristupačni automobil postao je jedan od najprodavanijih britanskih automobila u istoriji. Još uvek je popularan širom sveta kao jedno od najčuvenijih malih vozila svih vremena. Kasnije je dizajnirao poznati “Morris 1100” i “Austin1100”, koji su takođe postali veoma popularni.

Godine 1961. imenovan je za člana Upravnog odbora kompanije Austin Motor Company, a dve godine kasnije prebacio se u Upravni odbor BMC-a. Tokom 1967. godine postao je član Kraljevskog društva, najuticajnije istraživačke kuće u Britaniji. Dve godine kasnije mu je kraljica Elizabeta dodelila titulu viteza u znak priznanja za genijalno inženjersko dostignuće u dizajniranju Mini Klasika. Čak i nakon penzionisanja, Ser Alec Issigonis je imenovan za savetnika kompanije. Na toj poziciji je ostao do 1987. godine. Umro je godinu dana kasnije, 2. oktobra 1988. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *