Paksos i njegove plaže

Paksos i njegove plaže

Paksi je najmanja grupa ostrva u Jonskoj obali Grčke. Ovo ime, na grčkom, je množina. Najveće ostrvo u grupi je Paksos i obližnji Antipaksos.

Ovo maleno ostrvo je južno od Krfa, u Jonskom moru. Ovo mesto ima izuzetno kosmopolitski šmek, zbog brojnih jahti u luci, tokom leta. Paksos je uglavnom poznat po predivnim plažama, egzotično plave boje.

Evo nekih plaža koje dokazuju da Paksos možda zaista ima najčistiju vodu na svetu:

paksos, antipaksos, grčka, ostrvo, plaže
Voda je kristalno čista

Paksos luka – ovaj obalski i lučki gradić ima tradicionalne karakteristike grada u Grčkoj i plus je okružen prirodnom lepotom.

Erimitis plaža – ovo ime bi na grčkom bilo Hermit (pustinja), ali ovde nema pustinje. Plaža je donekle osamljena, te predstavlja izuzetno mesto za beg od gužve.

Monolitos – prevodi se kao Monolit, i tu je veliki kameni stub u moru blizu ostrva, ali ovde ima i više. Ova plaža je dragoceno obeležje ostrva.

Morske pećine – predivne pećine, koje se nalaze po ostrvu, najbolje se vide sa vrha brodića. Ovo je najmagičnije iskustvo na ostrvu. Ture brodićima su česte i mnogobrojne.

Laka luka – veoma idilično mesto sa čistom vodom i simpatičnim kućama.

Kipiadi plaža – voda je ovde toliko čista, da brodovi koji stoje, deluje da lebde. Vidi se samo njihova senka na dnu mora. To je možda i najčešća fotografija koju ćete pronaći vezanu za Paksos.

Vrika plaža – ova plaža takođe ima divnu čistu vodu, međutim ona je baš plitka, da možete ući u nju, a da ne plivate.

Plave pećine – ovo je jedno od značajnijih mesta na ostrvu. Dosta njih je pod vodom, i to doprinosi magičnoj atmosferi ostrva.

paksos, antipaksos, pećine, izleti, ture, brodići
Pećina je mnogo..

Tripitos – ovo je jedan od najvećih svodova na ostrvu, i najlepših u Grčkoj. Osećaj dok se prolazi kroz njega je savršen, naročito po sunčanom danu.

Vutumi plaža – ona je na Antipaksosu. Ovo ne samo da je najlepša plaža u Grčkoj, već i u svetu. Voda plaže je tirkizna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *