10 najlepših restorana na Lefkadi

10 najlepših restorana na Lefkadi

Lefkada

Božanstveno grčko ostrvo i pravi biser Jonskog mora – oni pravi poznavaoci grčkog turizma prepoznaće da je u pitanju Lefkada. Istorijiski datira još iz praistorije, a kroz vekove su je zauzimali mnogi osvajači koji su ostavljali svoj pečat kroz brojne kulturno-istorijske znamenitosti, koje i danas postoje ovde.

Kuhinja

O grčkoj kuhinji, običajima i tradiciji piše se mnogo i često, ali nikad nije naodmet pročitati neka dodatna iskustva i savete. Ovog puta osvrnućemo se na restorane, jer šta tako dobro oslikava duh nekog kraja od kafana i ljudi u njima.

Lokali

Lokali su brojni i nudi se velik izbor hrane i pića, u svakom cenovnom rangu. Prema nekoj nezvaničnoj top listi, ali i subjektivnom osećaju, za vas izdvajamo:

  • Molos – ovaj restoran je pobednik za 2018. godinu za odličan kvalitet. Nudi se mediteranska hrana, sa dosta ribe i moriskih plodova. Hrana je sveža i sprema se na tradicionalan način. Takođe, ima odličan pogled.
  • Drymonaki – odličan lokal u brdima sa prelepim pogledom na more, ukusnom hranom i uslužnim osobljem. Preporuka je da probate nešto od morskih plodova.
lefkafa, lefkas, more, letovanje, restoran, hrana, grcka kuhinja
Restorani su sa pogledom na more
  • Seaside Restoran – uz samu vodu nudi poseban doživljaj pravim hedonostima. Plodovi mora vam, takoreći, sami uskaču direktno utanjir.
  • Rachi – se preporučuje posebno zbog romantičnog zalaska sunca. Posle dobrog ručka, čaše vina, dobijate prekrivače da se ušuškate kako bi uživali opuštajući se. Prava stvar za zaljubljene parove.
  • Pantheon restoran – ovo mesto ima sertifikat za odličan kvalitet tri godine za redom. Iako je kod nas tek na petom mestu, prema utiscima stalnih gostiju, ovo je najbolji tradicionalni restoran na Lefkadi. Samo desetak stolova čini da je atmosfera prijatna i porodična, a posebno preporučuju musaku koju sprema domaćica lično.
  • Lefkatas – ako ste ljubitelj suvlakija, svratite u ovo prijatno mesto. Takođe se preporučuju riblja čorba i lazanja od račića. Od deserta probajte pitu od narandže – kažu da na Lefkadi nema bolje.
  • T Aloni – specijalitet kuće je jagnjetina, da li ima potrebe išta dodavati? Ako se odlučite da dođete baš ovde, obavezno probajte da li je tako dobra i da li se topi pod prstima kao što pričaju. A nakon toga zasladite se kolačem od banane i karamele.
  • Zolithros – tradicionalna ribarska taverna nudi samo, podrazumeva se, stvarno svežu ribu i plodove mora. Ako ste ljubitelj lignji, ovo je pravo mesto da ih potražite. Ukusnu hranu prati i prijateljska atomosfera.
  • Taverna Kanioria – iako ne nude velik izbor na meniju, ponuda im je takva da će za svačiji ukus biti po nešto. Kažu da je govedina stifado specijalitet kuće, a poslastica na kraju večere je liker kuće.
  • Giorgalakis – seoska taverna sa divnom baštom u zelenilu. Domaći feta sir i sveže masline će vam samo otvoriti apetit, a bogata kuhinja će opravdati sva vaša hedonistička očekivanja.
restoran, top 10, lefkada, lefkas, ostrvo
Taverne na svakom koraku

U svakom slučaju, za koji god od ovih nabrojanih ( ili nenaborajnih) mesta se odlučite, verujemo da su šanse da napravite veliku grešku stvarno male. Ne bez razloga, Grci se smatraju majstorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *